Le Jardin Rouge
Persbericht
Appeltern, 19 oktober 2017
Dicky de Vos wint met haar tuin ‘Le Jardin Rouge’ de publieksprijs van ‘Tuinen der lusten’
Bij de welbekende festivaltuinen gaat het om een uitdrukking in groen, de verbeelding van een idee in een als tuin afgebakende omgeving. Erg hip en populair bij vernieuwers over heel de wereld. De tuinen zijn 2 jaar te zien totdat ze weer plaats maken voor een nieuwe serie.
In het eerste jaar worden de tuinen beoordeeld door een vakjury. De groep van 2016 wilde na het eerste succesvolle debuutjaar graag horen wat het publiek vindt! En hiervoor hebben de ontwerpers samen besloten een publieksprijs in het leven te roepen. Vanaf maart mochten onze bezoekers hun oordeel vellen over de tien festivaltuinen betreffende het thema ‘Tuinen der lusten’.
Zij mochten stemmen op de voor hun mooiste, meest inspirerende of best bij het thema passende tuin. Afgelopen week zijn de stemmen geteld en vol overtuiging is de tuin ‘Le Jardin Rouge’ van Dicky de Vos tot winnende tuin uitgeroepen.
Het ontwerp van Le Jardin Rouge is gebaseerd op de beschrijving van een middeleeuws lusthof door Albertus Magnus (1193-1280), waarin hij spreekt over tuinmanskunst en gezondheidsleer. Le Jardin Rouge wordt een kleurrijke, geurende tuin met planten die al door Magnus worden genoemd: planten waarvan de bloemen het oog strelen, aromatische kruiden en bomen met welriekende bloesems, die voor vogels zeer aantrekkelijk zijn. Le Jardin Rouge wordt een tuin, waar orde en harmonie een dialoog aangaan met overdadige rijkdom van weelderige vormen en intense kleuren.
Le Jardin Rouge werd mede mogelijk gemaakt door:
Rozenkwekerij de Bierkreek in IJzendijke;
www.bierkreek.nlBoomkwekerij Piet Hanekamp bv in Scheerwolde; www.piethanekamp.nl
De Jong Plant BV in Boskoop;
www.dejongplant.nlFirma Ecostyle; www.ecostyle.nl
Alnus Tuinontwerp in Wijk bij Duurstede; www.alnustuinontwerpen.nl
Reinaert Producties in Utrecht; www.reinaert.nl

De centrale sculptuur met weelderige metalen ranken en een palet van rode tinten in plexiglas is een verwijzing naar het centrale motief in de drieluiken van Jeroen Bosch. De borders worden beplant met een grote diversiteit aan bloemen en kruiden, waaronder gaura’s en salie