WP_20130926_017

Permacultuur

Permacultuur

  • staat voor zorg voor de aarde leefsystemen en de zorg voor elkaar.
  • is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is met complexe ecosystemen in de natuur als voorbeeld.
  • is een manier van tuinieren die gebruik maakt van technieken die de grond gezond maken, onkruid niet in de hand werken en vruchtbaarheid van de bodem bevorderen.
  • draagt bij tot duurzaamheid en biodiversiteit, maar leidt ook tot betere opbrengsten bij het telen van fruit, groenten en kruiden.
  • ondersteunt het principe van het afstemmen van eetpatronen op lokale en seizoensgebonden producten.
  • streeft naar hergebruik van water, voedingsstoffen en energiebronnen.
    IMG_3837IMG_2511

 

 

 

 

 

                                                          Keukentuin
In Les Landes en in de Franse Ardennen ben ik bezig met twee keukentuinprojecten waarin deze principes leidraad zijn voor het ontwerp. Naast duurzaamheid en biodiversiteit hecht ik ook veel waarde aan het esthetische aspect. Inspiratie haal ik uit patronen die in de natuur voorkomen, maar ook maak ik bijvoorbeeld   gebruik van de patronen van de Portugeese Azuleiros (tegels die o.a. als gevelbekleding worden toegepast)
IMG_2234IMG_6223 IMG_6227

 

 

 

 

 

 

In Nederland begeleid ik enkele jonge gezinnen die hun traditionele tuin omvormen tot duurzame tuinen waar groenten en kruiden voor eigen behoefte kunnen worden geteeld.

IMG_2542 IMG_2514IMG_2838IMG_2813

 

 

tuinontwerpbureau